Impressions and images from a truly outstanding gastronomic experience in the emblematic Spondi!
The renovated Hall of Spondi, prettier and more open-hearted than ever, welcomed the first FNL event of the year. The concept was simple: a menu consisting of Chef Arnaud Bignon’s top dishes in a delectable pairing with a range of great wines from some of the world’s most iconic producers! Το conceptήταν απλό: ένα μενού αποτελούμενο από τα κορυφαία πιάτα του σεφ Arnaud Bignon σε ένα απολαυστικό pairing με μια σειρά από μεγάλα κρασιά κάποιων από τους εμβληματικότερους παραγωγούς στον κόσμο!
Κοντά μας σε αυτό το μοναδικό δείπνο ήταν ένας οίκος υψηλής αρωματοποιίας: ο Frédéric Malle. Ο Frédéric Malle, προερχόμενος από μια οικογένεια με μακρά παράδοση στον χώρο, αποφάσισε να δημιουργήσει το 2000 τις Editions de Parfums. Η ιδέα του ήταν να ξαναφέρει το άρωμα στο επίκεντρο και να αναδείξει τους αρωματοποιούς.Η υπεύθυνη εκπαίδευσης του οίκου, για την Ελλάδα και τα Βαλκάκια, Ελίζα Προβολισιάνου μας ξενάγησε στον υπέροχο κόσμο του ενώ οι καλεσμένοι μας βρήκαν στο τραπέζι τους ένα μοναδικό δώρο: ένα «εισαγωγικό» travel-set από τρία iconicαρώματα του οίκου μαζί με ένα φανταστικό, limited edition travel spray case σχεδιασμένο από τον Pierre Hardy!
Λίγο πριν τις εννέα το βράδυ είχαμε καθίσει στα τραπέζια. Για το ξεκίνημα και για να συνοδεύσει το σερί των amuse bouches, τα πραγματικά απίθανα ψωμιά και τη φίνα διλογία της καραβίδας επιλέξαμε μια εξαιρετική σαμπάνια από τον μικρό οικογενειακό οίκο Bérêche με ιστορία από το 1847. Είναι η Blanc des Blancs “Les Beaux Regards” από Chardonnay 1ercru αμπελώνων ηλικίας 50 ετών που έκλεψε τις εντυπώσεις με την φινέτσα και το βάθος της.
Στην συνέχεια, για το μεταξένιο parfait foie gras με τρούφα συνοδεύτηκε από ένα εμβληματικό Sauternes. Tο Château Lafaurie-Peyraguey 2015 (1er Grand Cru Classé στην κατάταξη του 1855) θεωρείται ένα από τα σπουδαιότερα Sauternes και είναι ο γείτονας του απόλυτου σταρ της περιοχής Yquem.
Για το απίθανο, βελούδινο καλκάνι είχαμε επιλέξει έναν κορυφαίο παραγωγό της Βουργουνδίας και μια θρυλική appellation: Chassagne Montrachet 1ercru “Morgeot”, Marquis de Laguiche από τον οίκο Joseph Drouhin. Η χρονιά του 2020 έχει δώσει ένα κρασί πολύπλοκο, μεταξένιο, απόλυτης φινέτσας, ενδεικτικό του γιατί η Βουργουνδία κρατά τα σκήπτρα στον κόσμο του λευκού κρασιού.
Το ελληνικό γαστρονομικό νερό, με τις φίνες φυσαλίδες, η Δουμπιά δρόσιζε και αναζωογονούσε τον ουρανίσκο μας για να υποδεχθεί κάθε νέα γεύση αυτού του απολαυστικού δείπνου. Κύριο πιάτο μας ήταν το εξαιρετικό ζαρκάδι με μανιτάρια κανθαρέλες, κάστανο και καφέ και μαζί του είχαμε ένα «παιχνίδι» ταιριάσματος και ταυτόχρονα μια κόντρα νέου και παλιού κόσμου. Τρεις ώρες νωρίτερα είχαμε ανοίξει και μεταγγίσει δύο σπουδαία κρασιά. Το πρώτο είναι ένα κλασικό, μεγάλο Bordeaux Grand Cru Classé: το Château Beychevelle 2015. Η διαχρονικά υψηλή ποιότητα του κρασιού αναγνωρίστηκε στην θρυλική κατάταξη του 1855 όταν το Beychevelle έγινε ένα από τα δέκα 4èmes Grand Crus Classés. Η χρονιά που δοκιμάσαμε έδωσε ένα κρασί πυκνό, με βελούδινες τανίνες και μεγάλη διάρκεια.
Το ελληνικό γαστρονομικό νερό, με τις φίνες φυσαλίδες, η Δουμπιά δρόσιζε και αναζωογονούσε τον ουρανίσκο μας για να υποδεχθεί κάθε νέα γεύση αυτού του απολαυστικού δείπνου. Κύριο πιάτο μας ήταν το εξαιρετικό ζαρκάδι με μανιτάρια κανθαρέλες, κάστανο και καφέ και μαζί του είχαμε ένα «παιχνίδι» ταιριάσματος και ταυτόχρονα μια κόντρα νέου και παλιού κόσμου. Τρεις ώρες νωρίτερα είχαμε ανοίξει και μεταγγίσει δύο σπουδαία κρασιά. Το πρώτο είναι ένα κλασικό, μεγάλο Bordeaux Grand Cru Classé: το Château Beychevelle 2015. Η διαχρονικά υψηλή ποιότητα του κρασιού αναγνωρίστηκε στην θρυλική κατάταξη του 1855 όταν το Beychevelle έγινε ένα από τα δέκα 4èmes Grand Crus Classés. Η χρονιά που δοκιμάσαμε έδωσε ένα κρασί πυκνό, με βελούδινες τανίνες και μεγάλη διάρκεια.
Στο κλείσιμο ενός από τα καλύτερα FNL events ever, σερβιρίστηκε ένας καταπληκτικός, νέος καφές από την Taf: ο Fazenda Tres Meninas – Brazil, ένας πλούσιος, απαλός, γλυκόπιοτος εσπρέσο με αρώματα τόφου, βανίλιας, μαύρης ζάχαρης και κερασιών.
*Photographs Panos Smirniotis