Quantcast

FNL Best Restaurant Awards 2023

Τετάρτη, 17 Μαΐου 2023, Σύγχρονη και παραδοσιακή, υψηλή και καθημερινή, δημιουργική
και κλασική… Η φετινή 6η απονομή των FNL Best Restaurant Awards είχε τη γεύση και τα
πρόσωπα όλης της Ελλάδας!

Σε μια καθηλωτική εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε τη Δευτέρα 15 Μαΐου στο αμφιθέατρο “Ιωάννης Δεσποτόπουλος” του Ωδείου Αθηνών, απονεμήθηκαν τα 6α FNL Best Restaurant Awards, αναδεικνύοντας τα καλύτερα εστιατόρια του 2022 και επιβραβεύοντας την αριστεία στην ελληνική γαστρονομική δημιουργία. 204 εστιατόρια από όλη την Ελλάδα, κατανεμημένα σε 12 διαφορετικές “γευστικές” κατηγορίες  κατάρτησαν και φέτος τη λίστα της ελίτ της ελληνικής γαστρονομικής σκηνής. Στο πλαίσιο της λαμπερής τελετής βράβευσης, απονεμήθηκαν παράλληλα 16 ειδικά βραβεία, μεταξύ των οποίων τα “Εστιατόριο της Χρονιάς”, τίτλος τιμής ο οποίος φέτος παραδόθηκε στο εστιατόριο Delta, “Chef της Χρονιάς” που πέρασε στον Αστέριο Κουστούδη των ξενοδοχείων Μεγάλη Βρεταννία  και King George , “Best everyday city restaurant”  που απονεμήθηκε στο Artisanal  κ.ά. Το βραβείο  Συνολικής Προσφοράς φέτος απονεμήθηκε στον πιονέρο της γεύσης Φωκίωνα Ζησιάδη, με το αντίστοιχο της “Προσφοράς στην Ελληνική Παράδοση” να παραδίδεται στα χέρια της Γιώτας Κουφαδάκη. Στην απονομή παρευρέθηκαν περισσότεροι από 600 εκλεκτοί καλεσμένοι, όλοι πρωταγωνιστές της εστίασης, του επιχειρηματικού κόσμου, δημοσιογράφοι και εκπρόσωποι του καλλιτεχνικού χώρου, απολαμβάνοντας μια τελετή που είχε όλες τις ωραίες γεύσεις της ζωής! Της αγωνίας, της χαράς, της συγκίνησης, της καταξίωσης, της επιβράβευσης. 

 

Η Intracom ήταν ο μεγάλος χορηγός των 6ων FNL Best Restaurant Awards 2023 , τα οποία και φέτος τέλεσαν υπό την αιγίδα του Υπουργείου Τουρισμού, ενώ την τελετή τίμησε με την παρουσία του και ο Γενικός Γραμματέας του Ελληνικού Οργανισμού Τουρισμού (ΕΟΤ), κος Δημήτρης Φραγκάκης. Χορηγοί είναι ακόμη: Moët & Chandon, Amazzoni, Anhydrous, Craft, Δουμπιά, Taf & Masterzen.

Με τον ιδιαίτερο ιδιαίτερο τόνο της και τη μοναδικά ελκυστική σκηνική παρουσία της, ξεσήκωσε το επιλεκτικό κοινό  η Μπέττυ Μαγγίρα, η οποία και ανέλαβε το ρόλο της βασικής παρουσιάστριας της βραδιάς. Η επιβλητικότητα του σκηνικού τονίστηκε ακόμα περισσότερο από το κεντρικό και θεατρικά φωτισμένο prop της βραδιάς που δεν ήταν άλλο από έναν υπερμεγέθη συντηρητή κρασιών της Masterzen.  Την τελετή απονομής ακολούθησε ένα πολύχρωμο Food Parade στο περιστύλιο του Ωδείου με εκλεκτά εδέσματα που επιμελήθηκε το catering Δειπνοσοφιστήριον και ετοίμασαν ειδικά για τη βραδιά οι σεφ Γιώργος Παπαζαχαρίας και Θάνος Φέσκος (Delta), Θάνος Στασινός (Byblos Mykonos & Kohylia-Grand Resort Lagonissi), Δημήτρης Δημητριάδης (Artisanal), Βαγγέλης και Σπύρος Λιάκος (Base Grill, Τραβόλτα, Hoocut, MetaMeat) και Μιχάλης Χατζηκαλημέρης (Four Seasons Astir Palace Athens). Κι όλα αυτά με την απολαυστική συνοδεία, κοκτέιλς, ποτών και καφέ που προσφέρθηκε από τους χορηγούς της βραδιάς, Moët & Chandon, τζιν Amazzoni, τα κρασιά Anhydrous της Σαντορίνης, τη μπίρα Craft, το νερό Δουμπιά και τον καφέ Taf. 

 

Τα βραβεία-θεσμός FNL Best Restaurant Awards, στην έκτη τους χρονιά, αποτυπώνουν με συνέπεια τη σύγχρονη γευστική αισθητική, και αναδεικνύουν τους χώρους εστίασης όπου εκδηλώνονται συνεχώς οι νέες γαστρονομικές τάσεις. Η τελική λίστα διαμορφώθηκε από την πολυσυλλεκτική κριτική επιτροπή του FNL Guide και είναι αποτέλεσμα αμέτρητων γαστρονομικών οδοιπορικών και δοκιμών, απ’ άκρη σε άκρη της Ελλάδας, πολλών παραγωγικών debates και ανταλλαγών απόψεων, αλλά κυρίως της τεχνογνωσίας και του πάθους της πιο έμπειρης και έγκυρης ομάδας γευσιγνωστών που διαθέτει η χώρα μας, δηλαδή των Πάνου Δεληγιάννη, Θάλειας Τσιχλάκη, Τάσου Μητσελή, Βασίλη Δημαρά, Γιάννη Δεβετζόγλου, Φώτη Τσιμέλα, Πάνου Σταθόπουλου, Βασίλη Μπακάση, Ντίνου Στεργίδη,  Εύης Φέτση, Παναγιώτη Σωπιάδη, Χρίστου Φίλιου. 

 

Το FNL, το κορυφαίο portal γαστρονομίας & ευζωίας (The Food and Leisure Guide, www.fnl-guide.com) έχοντας φιλοξενήσει εκατοντάδες ενυπόγραφες κριτικές ελληνικών εστιατορίων καθώς και των πιο πολυσυζητημένων και δημοφιλών εστιατορίων του εξωτερικού, επιτρέπει στην κριτική επιτροπή να τοποθετεί αξιολογικά τα εστιατόρια σε μια κλίμακα διεθνούς εμβέλειας. Κάθε εστιατόριο αξιολογείται από μέλη της γευσιγνωστικής επιτροπής μία ή και περισσότερες φορές κατά τη διάρκεια της χρονιάς με αυστηρά αξιολογικά κριτήρια όπως είναι η ανάδειξη της ποιοτικά καλύτερης δυνατής πρώτης ύλης, η τεχνική επάρκεια του σεφ στην εκτέλεση μιας συνταγής, η σύνθεση του μενού και το κατά πόσο εκφράζει με ακρίβεια τη γενικότερη ταυτότητα του εστιατορίου, η πολυπλοκότητα, η αρμονία, το γευστικό βάθος και η παρουσίαση ενός πιάτου, καθώς κι η ικανότητα του σεφ να επιχειρεί δημιουργικές σπεσιαλιτέ, συνδυάζοντας με τόλμη και φαντασία κορυφαία υλικά.

Ως προς τη διαδικασία των βραβεύσεων αξίζει να αναφερθεί ότι η επιτροπή αξιολογεί τα εστιατόρια με τα διάσημα πλέον αστέρια του FNL, χωρίζοντάς τα παράλληλα σε κατηγορίες με βάση τη γαστρονομική τους πρόταση και το στυλ τους. Η διαφοροποίηση όμως ανάμεσα στο ένα αστέρι, και τα δύο, τρία ή τέσσερα παραμένει βασικό σημείο στην φιλοσοφία αξιολόγησης του FNL. Ενώ τα εστιατόρια που κερδίζουν ένα αστέρι μπορεί να μην είναι απολύτως συγκρίσιμα μεταξύ τους, δεδομένου ότι ακολουθείται η λογική του «καλό στην κατηγορία του», τα εστιατόρια με δύο, τρία ή τέσσερα αστέρια είναι απολύτως συγκρίσιμα σε ότι αφορά στη γαστρονομική τους ποιότητα. Έτσι, ενώ με ένα αστέρι μπορεί να αξιολογηθεί ένα all day restaurant, ένα bistro, αλλά και ένα πολυτελές, γαστρονομικό εστιατόριο, ως καλό στην κατηγορία του, στις επόμενες βαθμίδες, των δύο, τριών και τεσσάρων αστεριών θα πρέπει η γευστική τους ποιότητα να είναι απολύτως του ίδιου επιπέδου, ανεξαρτήτως στυλ.

 

Ξεκάθαρη έμφαση δίνεται στην κουζίνα της χώρας μας και στα τοπικά προϊόντα, με την ελληνική γαστρονομία να χωρίζεται σε τρεις βαθμίδες, τιμώντας τόσο τους θεματοφύλακες της παραδοσιακής κουζίνας, η οποία αποτελεί πηγή έμπνευσης για οποιονδήποτε θελήσει να αποδώσει με δημιουργικό τρόπο τις γεύσεις αυτού του τόπου, όσο κι εκείνους που την αποδίδουν εύστοχα με μια μοντέρνα αισθητική, γεφυρώνοντας το χθες με το σήμερα, μέχρι τους απόλυτους εκφραστές της ύψιστης εκδοχής της που μεταφράζεται ακόμη και ως μαγειρική καλλιτεχνία.

Η κλίμακα της βαθμολογίας

 

1 αστέρι: καλό στην κατηγορία του. Με ένα αστέρι βαθμολογείται οποιοδήποτε σημείο εστίασης ξεχωρίζει για τις γευστικές επιδόσεις του εντός της κατηγορίας του, είτε αυτή είναι η γαστρονομική κουζίνα, η έθνικ, το comfort food, είτε μια ταβέρνα ή ακόμη και ένα σημείο street food.

2 αστέρια: πολύ καλό εστιατόριο ανεξαρτήτως κατηγορίας. Με δύο αστέρια θα μπορούσε επίσης να αξιολογηθεί κι ένα απλό εστιατόριο οποιουδήποτε στιλ εφόσον οι γευστικές επιδόσεις του και η ποιότητα των υλικών του αντανακλώνται σε τέτοιο βαθμό που να το φέρνει στα πρόθυρα της υψηλής γαστρονομίας.

3 αστέρια: εξαιρετικό εστιατόριο διεθνούς κλάσης. Μόνο τα κορυφαία γαστρονομικά εστιατόρια της χώρας θα μπορούσαν να αποσπάσουν μια τόσο υψηλή διάκριση.

4 αστέρια: ένα μεγάλο εστιατόριο. Μόνο ένα πραγματικά άριστο εστιατόριο που θα ανήκει στην παγκόσμια ελίτ μπορεί να διεκδικήσει την κορυφαία διάκριση του FNL!

Η ΛΙΣΤΑ ΤΩΝ ΝΙΚΗΤΩΝ

Αυτά, λοιπόν είναι τα 16 ειδικά βραβεία και τα 204 εστιατόρια σε ολόκληρη την Ελλάδα που κερδίζουν ένα τουλάχιστον αστέρι το 2023 όπως τα αξιολόγησε η επιτροπή των FNL Best Restaurant Awards.

Από τα 204 εστιατόρια που βραβεύονται 159 κερδίζουν ένα αστέρι, 37 δύο αστέρια ενώ 8 κερδίζουν τρία αστέρια. Για μια ακόμη χρονιά κανένα εστιατόριο δεν αξιολογήθηκε με τέσσερα αστέρια. Από αυτά τα 78 κερδίζουν αστέρι για πρώτη φορά, 14 από τα οποία άνοιξαν μέσα στο 2022.

 

ΔΙΕΘΝΗΣ ΥΨΗΛΗ ΓΑΣΤΡΟΝΟΜΙΑ

Κερδίζουν τρία αστέρια για πρώτη φορά

Delta Restaurant, Κέντρο Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος, Αθήνα ΑΝΑΒΑΘΜΙΣΗ ΑΠΟ ΔΥΟ ΑΣΤΕΡΙΑ
Elements, Canaves Oia Epitome Hotel ΑΝΑΒΑΘΜΙΣΗ ΑΠΟ ΔΥΟ ΑΣΤΕΡΙΑ

Διατηρούν τρία αστέρια

Lauda, Andronis Boutique Hotel, Σαντορίνη
Σπονδή, Αθήνα
Squirrel, Danai Beach Resort and Villas, Χαλκιδική

Διατηρούν δύο αστέρια

Hervé, Αθήνα
Le Pavillon, Αθήνα
Patio, The Margi Hotel, Αθήνα
Pelagos, Four Seasons Astir Palace, Αθήνα
Soil, Αθήνα
The Treehouse, Ekies All Senses Resort, Χαλκιδική
The Ziller’s, Αθήνα
Tudor Hall, King George Hotel, Αθήνα


ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΥΨΗΛΗ ΓΑΣΤΡΟΝΟΜΙΑ

Κερδίζουν τρία αστέρια για πρώτη φορά

Selene, Katikies Garden, Σαντορίνη ΑΝΑΒΑΘΜΙΣΗ ΑΠΟ ΔΥΟ ΑΣΤΕΡΙΑ

Διατηρούν τρία αστέρια

Botrini’s, Αθήνα
Etrusco, Κέρκυρα

Κερδίζουν δύο αστέρια πρώτη φορά

Botrini’s, Katikies Santorini Hotel, Σαντορίνη NEWCOMER

Διατηρούν δύο αστέρια

Aleria, Αθήνα
CTC, Αθήνα
Galazia Hytra, Summer Senses Hotel, Πάρος
Hytra, Αθήνα
Noble Gourmet Restaurant, Elysium Resort & Spa, Ρόδος


ΣΥΓΧΡΟΝΗ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΚΟΥΖΙΝΑ

Κερδίζουν δύο αστέρια πρώτη φορά

Cantina, Σίφνος NEW ENTRY
Μαραθιά, Τήνος ΑΝΑΒΑΘΜΙΣΗ ΑΠΟ ΕΝΑ ΑΣΤΕΡΙ
Old Mill, Elounda Mare, Ελούντα – Κρήτη NEW ENTRY
Pomo D’ Oro, Κέρκυρα ΑΝΑΒΑΘΜΙΣΗ ΑΠΟ ΕΝΑ ΑΣΤΕΡΙ

Διατηρούν δύο αστέρια

Anama, Γιάλοβα Μεσσηνίας
Noēma, Μύκονος
Sense, Athens Was Hotel, Αθήνα

Κερδίζουν ένα αστέρι για πρώτη φορά

7 Steak Lounge, De Sol Hotel & Spa, Σαντορίνη NEW ENTRY
Apiri Greek Eatery, Ηράκλειο – Κρήτη NEW ENTRY
Avli, Ρέθυμνο – Κρήτη NEW ENTRY
Baos Mykonos, Myconian Korali Relais & Chateau, Μύκονος NEW ENTRY
Bostani, Verina Hotel, Σίφνος NEWCOMER
Γράμψας Εστιατόριο, Ζάκυνθος NEW ENTRY
Elemes Cretan Cuisine, Abaton Island Resort & Spa, Χερσόνησος – Κρήτη NEW ENTRY
Elia, Kapsaliana Village Hotel, Καψαλιανά – Αρκάδι Κρήτη NEW ENTRY
Epsilon Legacy Gastrosuites, Ηράκλειο – Κρήτη NEW ENTRY
Fiore, Lesante Cape, Ζάκυνθος NEWCOMER
Five Senses, Lindos Blu Luxury Hotel & Suites, Βλυχάδες – Ρόδος NEW ENTRY
Metsovo 1350m, Grand Forest Metsovo, Μέτσοβο NEW ENTRY
Mosaico Gastro Wine Bar, Horizon Beach Resort, Κως NEW ENTRY
Naos, Σαντορίνη NEW ENTRY
Οινοποιείο Σιγάλα, Σαντορίνη NEW ENTRY
Rada, Πάρος NEW ENTRY
Σίλφιον, Ιωάννινα NEWCOMER
Therasia, Katikies Kirini Santorini, Σαντορίνη NEW ENTRY

Διατηρούν ένα αστέρι

Αλμυρίκι, Κάτω Αλμυρή Κορινθία, Πελοπόννησος
Artisanal, Αθήνα
Avant Garden, Σύρος
Barozzi, Νάξος
Bubo Fine Dining, Ekies All Senses Resort, Χαλκιδική
César Meze Bar, Λίνδος-Ρόδος
Cookoovaya, Αθήνα
Δέκα Τραπέζια, Θεσσαλονίκη
Hellas, Πεύκος-Ρόδος
Kalopsia, Τήνος
Κοντοσώρος, Ξινό Νερό
Kooc, Costa Navarino, Πελοπόννησος
Lady Finger, Andronikos Hotel, Μύκονος
Makris Degustation Restaurant, Domes Miramare Corfu, Κέρκυρα
Μαυρίκος, Λίνδος-Ρόδος
Melia, Lesante Blu Hotel, Ζάκυνθος
Ορίζοντας, Πλάτανος-Σάμος
Petra, Canaves Oia Hotel, Σαντορίνη
Philia, Κοκκάρι-Σάμος
Προσήλιο, Ζάκυνθος
Salonika, Makedonia Palace Hotel, Θεσσαλονίκη
Salvia, Aristi Mountain Resort, Ζαγοροχώρια
Throubi, Andronis Concept Hotel, Σαντορίνη
Φοίνο, Καλαμάτα
Χαρούπι, Θεσσαλονίκη


ΠΑΡΑΔΟΣΙΑΚΗ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΚΟΥΖΙΝΑ

Κερδίζουν ένα αστέρι για πρώτη φορά

Απόμερο, Καρδίτσα NEW ENTRY
Αρακλειά, Ηρακλειά NEW ENTRY
Βάταλος, Φραγκοκάστελο – Κρήτη NEW ENTRY
Ηλιομανώλης, Κάννεβος – Κρήτη NEW ENTRY
Κρίταμον, Αρχάνες – Κρήτη NEW ENTRY
Κυριάκος, Ηράκλειο – Κρήτη NEW ENTRY
Λεβέντης, Άνω Σταλός – Κρήτη NEW ENTRY
Noa Mykonos, Myconian Kyma Design Hotel, Μύκονος NEW ENTRY
Ντουνιάς, Δρακώνα – Κρήτη NEW ENTRY
Ονήσιμος, Πεζά – Κρήτη NEW ENTRY
Πανόραμα, Ασκύφου – Κρήτη NEW ENTRY
Ρακάδικο Οινωδείο, Σητεία – Κρήτη NEW ENTRY
Τα Πλατάνια, Καστελλόριζο NEW ENTRY
Taverna, Daios Cove Hotel, Άγιος Νικόλαος – Κρήτη NEW ENTRY
Χρυσόστομος, Χανιά – Κρήτη NEW ENTRY

Διατηρούν ένα αστέρι

Στου Βασιλαρακιού, Νάξος
Γαστροδρόμιο Εν Ολύμπω, Λιτόχωρο
Γιουβετσάκια, Αθήνα
Elies, Καρδαμύλη Μεσσηνίας
Ο Θωμάς, Σκλήθρο Φλώρινας
Καλοκαίρι, Αντίπαρος
Κληματαριά (του Μπέλλου), Κέρκυρα
Στου Κώστα (Βασιλειάδη), Καλαμάτα
Μουρτούκαλης-Τα Μπακαλιαράκια, Άργος
Νόμπελος, Ζάκυνθος
Panigiyri, Σαντορίνη
Παράγκα, Απόλλωνας Ρόδος
Rosa’s, Σαντορίνη
Σούλης, Άγιοι Θεόδωροι
Ταβέρνα του Οικονόμου, Αθήνα
Χάραμα, Νάουσα
Χάρης, Νάξος
Ωρομέδων, Κως


ΣΥΓΧΡΟΝΗ ΔΙΕΘΝΗΣ ΚΟΥΖΙΝΑ

Κερδίζουν δύο αστέρια για πρώτη φορά

Andromeda Restaurant, Danai Beach Resort And Villas, Χαλκιδική ΑΝΑΒΑΘΜΙΣΗ ΑΠΟ ΕΝΑ ΑΣΤΕΡΙ

Διατηρούν δύο αστέρια

Βενετσιάνικο Πηγάδι, Κέρκυρα

Κερδίζουν ένα αστέρι για πρώτη φορά

Alfredo’s, Regency Casino Thessaloniki, Θεσσαλονίκη NEW ENTRY
Blue Bay, Atlantica Imperial Resort & Spa, Ρόδος NEW ENTRY
Cabbanes, Myconian Villa Collection NEW ENTRY
GB Roof Garden, Ξενοδοχείο Μεγάλη Βρετανία, Αθήνα NEW ENTRY
La Bouillabaisse, Minos Beach Art Hotel Άγιος Νικόλαος – Κρήτη NEW ENTRY
Seeds, Αθήνα NEWCOMER

Διατηρούν ένα αστέρι

Bill & Coo Gastronomy Project, Bill & Coo Suites & Lounge, Μύκονος
Lycabettus Restaurant, Andronis Luxury Suites, Σαντορίνη
Malabar, The Margi Hotel, Αθήνα
Μ Flavors, Athens Capital Hotel, Αθήνα


MODERN BISTRO

Διατηρούν δύο αστέρια

Vezené Athens, Αθήνα
Vezené, Cavo Tagoo, Σαντορίνη

Κερδίζουν ένα αστέρι για πρώτη φορά

Jerar, Αθήνα NEWCOMER
Lost, Αθήνα NEWCOMER
Moldee, Θεσσαλονίκη NEWCOMER
Zurbaran, Αθήνα NEW ENTRY

Διατηρούν ένα αστέρι

Albergo Gelsomino, Κως
Annie Fine Cooking, Αθήνα
Clochard, Θεσσαλονίκη
Idol, Σαντορίνη
Simul, Αθήνα


ΓΑΣΤΡΟΤΑΒΕΡΝΕΣ

Κερδίζουν ένα αστέρι για πρώτη φορά

Broadway, Κως NEW ENTRY
Hasika, Ρέθυμνο – Κρήτη NEW ENTRY
Θamon, Ιωάννινα NEWCOMER
Kakkos Tavern, Ιεράπετρα – Κρήτη NEW ENTRY
Μαγαζάκι που Λέγαμε (Το), Ιωάννινα NEW ENTRY
Πεσκέσι, Ηράκλειο – Κρήτη NEW ENTRY
Tsiftis gastrokoutouki+, Αθήνα NEWCOMER

Διατηρούν ένα αστέρι

Αξιώτισσα, Νάξος
Απόδραση, Τήνος
Βασιλικός, Καλλίπολη – Ν. Πέλλας
Mezen, Βόλος
Mezen Salonica, Θεσσαλονίκη
Μούργα, Θεσσαλονίκη
Μπλε Καναρίνι, Καλαμάτα


ΕΥΡΩΠΑΙΚΕΣ ΚΟΥΖΙΝΕΣ

Διατηρούν δύο αστέρια

Veritable, Αθήνα

Διατηρούν ένα αστέρι

Henri G., Πάρος
Ifestioni Restaurant, Aressana Hotel, Σαντορίνη
Κλαδί Ελιάς, Μεσορόπη Καβάλας
Monzù, Αθήνα
Napul’e, Αθήνα
Sterna, Kinsterna Hotel, Μονεμβασιά Πελοπόννησος


HIGH-END BEACH RESTAURANTS

Διατηρούν δύο αστέρια

Scorpios, Μύκονος

Κερδίζουν ένα αστέρι για πρώτη φορά

Alemagou, Μύκονος NEW ENTRY
Krabo, Αθήνα NEW ENTRY

Διατηρούν ένα αστέρι

Jackie O’ Beach, Μύκονος


FUSION & ETHNIC

Διατηρούν δύο αστέρια

Alali, Σαντορίνη
Matsuhisa Athens, Αθήνα
Matsuhisa Mykonos, Belvedere Hotel, Μύκονος

Κερδίζουν ένα αστέρι για πρώτη φορά

Byblos, Μύκονος NEWCOMER
Diego, Αθήνα NEW ENTRY
Kinjo, Αθήνα NEW ENTRY
Matzenta Kuzina Del Sol, Χανιά – Κρήτη NEW ENTRY
NYX, Academia Hotel, Αθήνα NEW ENTRY

Διατηρούν ένα αστέρι

Birdman, Αθήνα
Freud Oriental, Αθήνα
Helios, Four Seasons Astir Palace Athens, Αθήνα
Μικρά Ασία, Αθήνα
Νοlan, Αθήνα
Sushimou, Αθήνα


ΕΣΤΙΑΤΟΡΙΟ ΓΙΑ ΚΡΕΑΣ

Κερδίζουν δύο αστέρια για πρώτη φορά

Basegrill, Αθήνα ΑΝΑΒΑΘΜΙΣΗ ΑΠΟ ΕΝΑ ΑΣΤΕΡΙ
Beefbar Mykonos, Μύκονος ΑΝΑΒΑΘΜΙΣΗ ΑΠΟ ΕΝΑ ΑΣΤΕΡΙ

Κερδίζουν αστέρι για πρώτη φορά

Brutus Tavern, Αθήνα NEW ENTRY
Drakoulis Dry & Raw, Κολωνάκι, Αθήνα NEWCOMER
Fine Mess, Αθήνα NEW ENTRY

Διατηρούν ένα αστέρι

Beefbar Athens, Αθήνα
Βεργιώτικο, Βέροια
Διαγώνιος, Θεσσαλονίκη
Drakoulis Dry & Raw, Βούλα
Παλιά Αθήνα, Θεσσαλονίκη
Τηλέμαχος Athens, Αθήνα


ΕΣΤΙΑΤΟΡΙΟ ΓΙΑ ΨΑΡΙ

Κερδίζουν δύο αστέρια για πρώτη φορά

Varoulko Santorini, Grace Hotel, Σαντορίνη NEWCOMER

Διατηρούν δύο αστέρια
Μαύρη Θάλασσα, Θεσσαλονίκη
Τραβόλτα, Αθήνα
Varoulko Seaside, Αθήνα

Κερδίζουν ένα αστέρι για πρώτη φορά

Akti, Αθήνα NEW ENTRY
Bony Fish Seafood Restaurant, Abaton Island Resort & Spa, Χερσόνησος – Κρήτη NEW ENTRY
Dominicale Seafood Restaurant, Ζάκυνθος NEW ENTRY
Κάβος, Ίσθμια NEW ENTRY
Mylos Fish Restaurant, Λέρος NEW ENTRY
Omnia, Canaves Oia Epitome, Σαντορίνη NEWCOMER
Ουζερί Σκοτάδης, Αίγινα NEW ENTRY
Papaioannou Restaurant Καβούρι, Αθήνα NEW ENTRY
Saradari Fish Restaurant, Λιμένας Χερσονήσου – Κρήτη NEW ENTRY
Χιώνα, Χιώνα – Κρήτη NEW ENTRY

Διατηρούν ένα αστέρι

Αλλού Γυαλού, Σύρος
Armyra by Papaioannou, Costa Navarino, Πελοπόννησος
Bluefish, Αθήνα
Δουράμπεης, Αθήνα
Θαλασσάκι, Τήνος
Μαρίνα, Χαλκιδική
Mario Restaurant & Farm, Πάρος
Milos, Αθήνα
Papaioannou Restaurant Πειραιάς, Αθήνα
Τριζόνι Exclusive, Θεσσαλονίκη
Trizoni Sea Treasures, Χαλκιδική
Toula’s, Κέρκυρα


ΒΡΑΒΕΙΟ ΣΥΝΟΛΙΚΗΣ ΠΡΟΣΦΟΡΑΣ

Φωκίωνας Ζησιάδης


ΒΡΑΒΕΙΟ ΠΡΟΣΦΟΡΑΣ ΣΤΗΝ ΤΟΠΙΚΗ ΠΑΡΑΔΟΣΗ

Γιώτα Κουφαδάκη


RESTAURANT OF THE YEAR

Delta Restaurant


CHEF OF THE YEAR

Αστέριος Κουστούδης


BEST EVERYDAY CITY RESTAURANT OF THE YEAR

Artisanal


HIDDEN GEM OF THE YEAR

Βασιλικός


PASTRY CHEF OF THE YEAR

Μιχάλης Χατζηκαλημέρης


RESTAURANT MANAGER OF THE YEAR

Μιχάλης Λαδάς


ΚΑΛΥΤΕΡΟ ΜΠΑΡ ΕΣΤΙΑΤΟΡΙΟΥ

Nikkei


BEST WINE-LIST OF THE YEAR

Squirrel, Χαλκιδική
Selene, Σαντορίνη
Terroir, Κοζάνη


BEST STREET FOOD RESTAURANTS OF THE YEAR

Feyrouz
Holy Llama
Hoocut
Makaronino


*ως newcomer σημειώνεται εστιατόριο που άνοιξε μετά τα προηγούμενα FNL Best Restaurant Awards και ως new entry παλιότερα εστιατόρια που παίρνουν για πρώτη φορά (ή ξανά μετά από απουσία) αστέρι FNL.

 

Για περισσότερες πληροφορίες παρακαλούμε επικοινωνήστε με την Press-a-Porter (Φλώρα Παρασκευοπούλου), στο τηλέφωνο 6983 902151, email: flora@pressaporter.gr, ή με τον Πάνο Δεληγιάννη στo τηλέφωνo 6981222022, e-mail: pdeligiannis@fnl-guide.com 

* Φωτογραφίες Panos Smirniotis