Quantcast

Japanese Whisky Dinner στο Freud Oriental: εντυπώσεις και φωτογραφίες

17 Μαΐου 2024
Πάνος Δεληγιάννης

 

Λίγο πριν το Πάσχα απολαύσαμε ένα δείπνο στο ατμοσφαιρικό Freud Oriental της Κηφισιάς, στο πλαίσιο των FNL events, αποκλειστικά συνδυασμένο με κορυφαία Ιαπωνικά ουίσκι της Nikka.

Ο ιδρυτής του Nikka, MasatakaTaketsuru, θεωρείται ο πατέρας του Ιαπωνικού ουίσκι, ενώ το εμβληματικό Yoichi Single Malt -που συνόδευσε το κύριο πιάτο μας- ήταν εκείνο που το 2001 έγινε το πρώτο μη-Σκωτσέζικο ουίσκι που κατάκτησε τον τίτλο του “Best of the best” σε μια τυφλή, διεθνή δοκιμή που οργάνωσε το Whisky Magazine! Άνοιξε έτσι το δρόμο για τη ξέφρενη πορεία και τις πολλές διακρίσεις που κέρδισε έκτοτε το Ιαπωνικό ουίσκι και έγινε ο καταλύτης για τη δημιουργία του εντυπωσιακού success story του.

Το υποβλητικό, design σκηνικό του νέου -και βραβευμένου με αστέρι FNL- Freud Oriental, στην Κηφισιά, άρχισε να γεμίζει από νωρίς με τους καλεσμένους μας που ξεκινούσαν τη βραδιά με ένα δροσιστικό κοκτέιλ με βάση τη Nikka Coffey Vodka

Περνώντας στα τραπέζια και περιμένοντας να ξεκινήσει μια παρέλαση πιάτων και ουίσκι, ενημερώσαμε τους φίλους μας για την νέα πρωτοβουλία του FNL. Σε συνεργασία με τη Blue Marble κάνουμε ένα μεγάλο βήμα προς τη βιωσιμότητα και τα FNL events “go carbon free”! Σε κάθε event μετράμε με το ανθρακικό αποτύπωμα και στην συνέχεια η -πιστοποιημένη από το Gold Standard Foundation- Blue Marble προχωρά σε μία σειρά από δράσεις (λεπτομέρειες εδώ) που απορροφούν το αντίστοιχο διοξείδιο του άνθρακα που εκλύθηκε μηδενίζοντας έτσι το ανθρακικό μας αποτύπωμα. Προσωπικά σοκαρίστηκα όταν πληροφορήθηκα ότι εξαιτίας του δείπνου αυτού και μόνο εκλύθηκαν στην ατμόσφαιρα 1700 κιλά διοξειδίου!

Το δείπνο ξεκίνησε με spicy tuna tartare & tataki salmon με sauce miso-μουστάρδα που συνοδεύσαμε με το Nikka Taketsuru Pure Malt, ένα ντελικάτο, εκφραστικό και φρουτώδες malt που παλαιώνει σε βαρέλια από Sherry & αμερικάνικη δρυ. Το ίδιο ουίσκι συνόδευσε και τις γαρίδες tempura που ακολούθησαν.

Στην συνέχεια σερβιρίστηκετο Nikka Miyagikyo Single Malt -ένα πλούσιο ουίσκι με ζωντάνια και αρώματα εξωτικών φρούτων και λουλουδιών- για να συνοδεύσει μια ποικιλία από ρολάκια και φανταστικά nigiri με Kobe beef και κορυφαίο χαβιάρι Oscietre από την KaviariParis.

Οι φίνες και δροσιστικές φυσαλίδες του ελληνικού γαστρονομικού νερού Δουμπιά εξασφάλιζαν ότι ο ουρανίσκος μας ήταν έτοιμος να υποδεχθεί την κάθε νέα γεύση, ειδικά περνώντας στο δεύτερο μέρος του δείπνου, όπου το πλούσιο και κρεμώδες Nikka Coffey Malt (που είναι προϊόν συνεχούς απόσταξης που συνήθως χρησιμοποιείται στα grain whiskies) συνόδευσε τα απολαυστικά beef tacos και μας προετοίμασε για το κύριο πιάτο.

Ένα ζουμερό rib eye steak teppanyaki για να χαρούμε το εμβληματικό Nikka Yoichi MaltΠληθωρικό, απαλό, ελαφρά καπνιστό και πικάντικο αποδείχθηκε ιδανικό για το κρέας.

Ένα ωραίο γλυκό με yuzu και καραμέλα έκλεισε το δείπνο μας μαζί με έναν πολύπλοκο και φινετσάτο καφέ φίλτρου της Taf, από την Κένυα και την περιοχή Niyeri στα 1800 μέτρα υψόμετρο.

Ολοκληρώνοντας, το περίφημο Blended whisky The Nikka Tailored, παλαιωμένο σε βαρέλια από Sherry, με την πλούσια, απαλή και έξοχα ισορροπημένη γεύση του ήταν το ιδανικό επιστέγασμα του δείπνου μας. Πολλοί μάλιστα το απολαύσαμε με ένα πούρο στην όμορφη, προστατευμένη αυλή του Freud Oriental.

* Φωτογραφίες Βασιλική Γέρου