JAPANESE WHISKY DINNER ΣΤΟ MATSUHISA ATHENS: THE EVENT!

30 Απριλίου 2023
Πάνος Δεληγιάννης

 

Εντυπώσεις και φωτογραφίες από μια υπέροχη βραδιά στο εμβληματικό Matsuhisa Athens όπου δοκιμάσαμε ένα απολαυστικό μενού που συνοδεύτηκε από μια σειρά από ιδιαίτερα ιαπωνικά whisky της Nikka.

Ο επάνω πριβέ χώρος του, πιο φορμαρισμένου από ποτέ, Matsuhisa Athens ήταν το ιδανικό σκηνικό για να απολαύσουμε ένα πλούσιο μενού συνοδευόμενο αποκλειστικά από Nikka whisky. Τα ιαπωνικά ουίσκι έχουν γίνει πλέον το «Άγιο Δισκοπότηρο», γνωρίζοντας μοναδική καταξίωση και εμπορική επιτυχία. Μια πορεία που ξεκίνησε το 2001 όταν μια εμφιάλωση του Nikka Yoichi Malt, γίνεται το πρώτο μη-Σκωτσέζικο ουίσκι που κατακτά τον τίτλο του “Best of the best” σε μια τυφλή, διεθνή δοκιμή που οργάνωσε το Whisky Magazine, ανοίγοντας το δρόμο για τη ξέφρενη πορεία και τις πολλές διακρίσεις που κέρδισε έκτοτε το Ιαπωνικό ουίσκι.

Το ραντεβού μας δόθηκε στις 8.30 το βράδυ αν και αρκετοί είμασταν εκεί νωρίτερα για να απολαύσουμε το μοναδικό φως του ηλιοβασιλέματος στον κόλπο του Αστέρα, παρέα με Nikka Vodka & Double Dutch Tonic. Το ενδιαφέρον συγκέντρωσε από την πρώτη στιγμή το τραπέζι, στην είσοδο, που φιλοξενούσε ένα μοναδικό Bonsai που μας παραχώρησε για μια βραδιά ο συλλέκτης Θεόφιλος Κυρατσούλης, μια απίθανη αγριελιά διακοσίων ετών περίπου φροντισμένη με προσοχή και μεράκι. Γύρω της τα ουίσκι της Nikka «αισθάνονταν» στο φυσικό τους περιβάλλον!

Ο Masataka Taketsuru, ιδρυτής του Nikka, θεωρείται ο «πατέρας» του Ιαπωνικού ουίσκι και ο άνθρωπος που διαμόρφωσε την ταυτότητα του μαζί με τη Σκωτσέζα γυναίκα του Rita (Jessie Roberta Cowan). Χημικός ο ίδιος, προερχόμενος από μια οικογένεια με παράδοση στο Σάκε, ταξίδεψε στην Σκωτία στις αρχές του 20ου αιώνα, μυήθηκε στο ουίσκι και επιστρέφοντας στην Ιαπωνία επέβλεψε τη δημιουργία του αποστακτηρίου Yamazaki της Suntory το 1923. Περίπου δέκα χρόνια αργότερα, το 1934, δημιουργεί το δικό του αποστακτήριο Yoichi στο βορειότερο άκρο του νησιού Hokkaido ακολουθώντας τα σκωτσέζικα πρότυπα. Το 1940 γεννιέται ουσιαστικά το ουίσκι Nikka, ενώ το 1952 παίρνει και το όνομά του αυτό. Το 1969 ξεκινά τη λειτουργία του το δεύτερο αποστακτήριο Miyagikyo στο νησί Honsbu.

Στο event αυτό είχαμε την ευκαιρία να δοκιμάσουμε όλα τα malts του brand αλλά και το εκπληκτικό blended Nikka Tailored που προσωπικά με κέρδισε με την εντυπωσιακή αρμονία και τον βελούδινο χαρακτήρα του. Καταλήξαμε στο ακριβοθώρητο και σπάνιο Single Malt Miyagikyo Aromatic Yeast, ένα αρωματικό ουίσκι απαράμιλλης φινέτσας που πολλοί το συνδύασαν ιδανικά -μετά το δείπνο, στη βεράντα- με ένα πούρο Davidoff Winston Churchill Toro.Ένα επίσης κομψό πούρο από τη Δομινικανή Δημοκρατία που βρήκε στο ανθώδες και πολύπλοκο αυτό ουίσκι τον ιδανικό παρτενέρ. Βέβαια το κλείσιμο αυτό είχε προετοιμάσει ένας μοναδικός καφές φίλτρου από την Taf. Φτιαγμένος με προσοχή σε V-60, ήταν μια αρωματική, κομψότατη και πολύτιμη Geisha ιδανικό τελείωμα στο δείπνο μας που αποτελείτο από ένα σερί κορυφαίων πιάτων του εστιατορίου.

Μια από τις κορυφαίες στιγμές γαστρονομικά ήταν το απίθανα φίνο dumpling με γαρίδα Κοιλάδος, χαβιάρι και μεταξένια σος από φουαγκρά που συνδυάστηκε με το στρογγυλό και γεμάτο Nikka Coffey Grain. Όμως το Matsuhisa κέρδισε τις εντυπώσεις και με τη διαχείριση ενός προβλήματος που προέκυψε στο τελευταίο κύριο του δείπνου μας, μετά το all-time classic Black-cod with sweet miso (και χαβιάρι στην προκειμένη περίπτωση) που σερβιρίστηκε με το Nikka Taketsuru Pure Malt. Όταν το ribe-eye που συνοδευόταν από το σπουδαίο Nikka Yoichi Malt ήρθε στεγνό και παραψημένο, μέσα σε πέντε-δέκα λεπτά απέσυραν όλα τα πιάτα και τα αντικατέστησαν με ένα άψογα ψημένο και ζουμερό φιλέτο εντυπωσιάζοντας τους πάντες …και εμένα!

Τέλος, το ελληνικό γαστρονομικό νερό, η Δουμπιά, φρόντισε με τις φίνες φυσαλίδες του να μας δροσίζει και να προετοιμάζει τον ουρανίσκο μας για την κάθε επόμενη γεύση. Ενώ το πιστό μας μέλος και πλέον επίσημος ανθοπώλης μας, ο Τάσος Ρουμπεΐδης, είχε φροντίσει να αφήσει ένα κόκκινο τριαντάφυλλο στη θέση κάθε κυρίας του event.

*Φωτογραφίες Panos Smirniotis