Το δείπνο των Μεγάλων Κόκκινων Κρασιών 2022: εντυπώσεις και εικόνες

05 Δεκεμβρίου 2022
Πάνος Δεληγιάννης

 

Με θέμα «Οι ανερχόμενες ελληνικές ερυθρές ποικιλίες και οι “αντίπαλοι” τους», το καθιερωμένο δείπνο των Μεγάλων Κόκκινων Κρασιών 2022, στο Tudor Hall, προσέφερε και αυτή τη χρονιά μια μοναδική οινο-γαστρονομική εμπειρία!

Η παράδοση που θέλει κάθε χρόνο τα Μεγάλα Κόκκινα Κρασιά να ολοκληρώνονται με ένα δείπνο, διαφορετικού οινικού concept κάθε φορά, στο εμβληματικό Tudor Hall κρατήθηκε και φέτος για έβδομη φορά! Για το 2022 επιλέξαμε ως θέμα τις ανερχόμενες ελληνικές ερυθρές ποικιλίες και απέναντί τους τις -κατά μία έννοια- αντίστοιχες ξένες. Έτσι, κάθε πιάτο, που δημιούργησαν ειδικά για τη βραδιά ο executive chef Αστέριος Κουστούδης και ο chef de cuisine Νίκος Λειβαδιάς, συνοδεύτηκε από ένα ζευγάρι ερυθρών κρασιών: ένα ελληνικό και ένα εισαγόμενο. Κατά κοινή ομολογία τα ζευγάρια ήταν πολύ πετυχημένα και ανέδειξαν πραγματικά τον κοινό χαρακτήρα των ποικιλιών και των κρασιών που τις εκπροσώπησαν, ενώ τα διαφορετικά ποτήρια της Riedel (ευγενική χορηγία της Deals) ανέδειξαν τις αρετές τους.

Αυτό, μετά το ξεκίνημα όμως καθώς υποδεχθήκαμε τους καλεσμένους μας με ένα ανάλαφρο και απολαυστικό κοκτέιλ: βερμούτ Veroni από το Κτήμα Κυρ-Γιάννη με Three Cents Dry Tonic, ενώ ένα ντουέτο από καραβίδα -ψητή και ταρτάρ- άνοιξε το δείπνο παρέα με σαμπάνια Taittinger Brut NV.

Στην συνέχεια περάσαμε στο πρώτο ζευγάρι: Λημνιώνα & Pinot Noir και στα ποτήρια μας σερβιρίστηκαν Λημνιώνα Terracota, Κτήμα Ζαφειράκη 2020 & Pommard 1er cru Les Ursulines 2017, Dom. Albert Bichot. Φινέτσα και αρωματική εκφραστικότητα ήταν εδώ το στιλ και τα δύο κρασιά συνδυάστηκαν όμορφα με ζυμαρικά γεμιστά με πάπια κονφί, πουρέ μαϊντανόριζα με κακάο και σάλτσα τρούφας.

Δεύτερο ζευγάρι: Λιάτικο & Garnacha. Το φυσικό Γρίφος, Silva της Ειρήνης Δασκαλάκη 2018 και το ισπανικό Artazu Pasos De San Martin 2018 ανέδειξαν τον γενναιόδωρο και δυναμικό χαρακτήρα των δύο ποικιλιών. Μαζί τους μια απολαυστική φραγκόκοτα ποελέ με μανιτάρια του δάσους  μαγειρεμένα με κάστανα  και λαδοτύρι Ζακύνθου.

Τρίτο ζευγάρι και κορύφωση του δείπνου: Μαυροτράγανο & Nerello Mascarese. Εδώ όχι μόνο οι ποικιλίες ανέδειξαν την «νευρική» πληθωρικότητα και δομή τους αλλά και τα κοινά χαρακτηριστικά του ηφαιστειογενούς terroir της πατρίδας τους καθώς εκπροσωπήθηκαν από το St. Nicolas 2020, Anhydrus της Σαντορίνης και το Contrada Rampante 2017, Tasca d’ Almerita από την Αίτνα της Σικελίας. Πλάι τους ένα πληθωρικό μοσχάρι σιγομαγειρεμένο στη γάστρα με χειμωνιάτικα λαχανικά , επεξεργασία σελινόριζας και πυκνή σάλτσα gravy με μπαχαρικά.

Για το κλείσιμο Μαυροδάφνη και Port ή αν προτιμάτε Μαυροδάφνη και Touriga Nacional όπου η γλυκιά, πλούσια και σύνθετη Μαυροδάφνη “601” Reserve 1999 της Achaia Clauss σερβιρίστηκε απέναντι από το κομψότατο και πολύπλοκο

Tawny Port 20YOτης Ramos Pinto. Μαζί τους ένα απολαυστικό επιδόρπιο: Biscuits à la cuillère με μαυροδάφνη, κρέμα τιραμισού με εσπρέσο, παγωτό μασκαρπόνε και κόκκινα φρούτα.

Σε όλη τη διάρκεια του δείπνου, το ελληνικό γαστρονομικό νερό Δουμπιά είχε πιο πολύτιμο ρόλο από ποτέ καθώς όχι μόνο μας δρόσιζε αλλά προετοίμαζε τον ουρανίσκο μας να υποδεχθεί σωστά κάθε νέο ζευγάρι κρασιών.

Κλείσαμε, όπως πάντα, με επιλογή από κορυφαίους καφέδες της Taf που ετοίμαζε για εμάς ο barista της εταιρείας επί τόπου: Rosebud Espresso Blend για τον εσπρέσο & τον κορυφαίας φινέτσας Geisha Santa Lucia Honduras για φίλτρου.

Η ομάδα του Tudor Hall σε κουζίνα και σάλα ανταποκρίθηκε για μια ακόμη φορά στην εντέλεια σε αυτό το πολύπλοκο δείπνο και καταχειροκροτήθηκε στο τέλος της βραδιάς!

*Φωτογραφίες Panos Smirniotis