Όταν σκεφτήκαμε να κάνουμε ένα FNL event με θέμα τα 80’s δεν θα σας κρύψω πως ενθουσιάστηκα. Μια αναδρομή στο παρελθόν, σε ένα εστιατόριο που αγαπώ ιδιαίτερα και το οποίο την δεκαετία εκείνη ήταν ήδη πετυχημένο στέκι, με γεύσεις και μουσικές που φέρνουν αναμνήσεις χαρούμενες… Μια ευκαιρία για εμάς τους μεγαλύτερους να θυμηθούμε τα νιάτα μας και για τους νεότερους να πάρουν μια γεύση (στην κυριολεξία ) από το τότε. Όπως λέει και η διαφήμιση, αξία ανεκτίμητη.
*Και όντως, η ιδέα μας έγινε δεκτή με ενθουσιασμό, τόσο που το event βγήκε sold out μέσα σε μια μόλις μέρα. Έτσι, την Δευτέρα 6 Μαρτίου το βράδυ όλα ήταν έτοιμα για να υποδεχτούν τους φίλους και αναγνώστες που αποφάσισαν να κάνουν αυτή την βόλτα down the memory lane παρέα μας.
To Blue Pine είχε φορέσει τα καλά του, τα τραπέζια είχαν στρωθεί με λινά τραπεζομάντηλα, και από τα μεγάφωνα ακούγονταν επιτυχίες των 80’s από την λίστα που ετοίμασε ειδικά για την περίσταση ο γνωστός σε όλους ραδιοφωνικός παραγωγός του Pepper και partner του FNL Κώστας Παπαζέτης.
Το καλωσόρισμα επεφύλασσε άλλη μια έκπληξη στους μεγαλύτερους της παρέας, σε εκείνους που έζησαν τα 80’s δηλαδή, μια που ήταν ένα ποτήρι Mateus Rose, το ημίξηρο και ημιαφρώδες κρασί, από την Πορτογαλία, που εκείνα τα χρόνια ήταν ένα από τα must των πιο «μυημένων» στα της γαστρονομίας. Προσωπικά είχα να το πιώ από τότε, και η αλήθεια είναι πως 40 χρόνια μετά μου φάνηκε πιο γλυκό από ότι το θυμόμουν και αναρωτήθηκα ειλικρινά πως το συνδυάζαμε με το φαγητό μας. Μάλλον με τα χρόνια εξελίχθηκε και το γούστο μας στα κρασιά, πράγμα θετικό. Να προσθέσω βέβαια ότι τα λουλούδια που περίμεναν τις κυρίες στις θέσεις τους δεν ήταν έκπληξη καθώς ο πιστός ανθοπώλης μας Τάσος Ρουμπεΐδης πάντα μεριμνεί!
Το μενού περιλάμβανε όλα τα iconic πιάτα της δεκαετίας του 80, από τις all time classic γαρίδες cocktail σερβιρισμένες στο ποτήρι με το πόδι στην σαλάτα με ροκφόρ, και από το κοχύλι St Jaques στο Chateaubriand με δύο σάλτσες – Bearnaise και Café de Paris- και συνοδεία από πατάτες τηγανητές, για να κλείσουμε με δύο αυθεντικά σουφλέ, ένα σοκολάτα και ένα Grand Marnier. Τα σουφλέ μάλιστα έγιναν και θέμα κουβέντας από τους νεότερους μια που οι περισσότεροι δεν είχαν μέχρι την μέρα εκείνη δοκιμάσει την αυθεντική βερσιόν – αυτή που χρειάζεται τουλάχιστον μισή ώρα για να γίνει- και νόμιζαν πως σουφλέ είναι οι φλαν που σερβίρουν τα περισσότερα εστιατόρια πια. Είδατε; Τα #fnlevents είναι και διδακτικά πέρα από ψυχαγωγικά. Και βέβαια, όπως πάντα, το ελληνικό γαστρονομικό νερό Δουμπιά ανέλαβε να μας δροσίζει και να μας προετοιμάζει για κάθε νέα γεύση.
Το δείπνο μας συνόδεψαν δύο κρασιά με ιδιαίτερη σημασία για τα ‘80s, όπως εμείς τα θυμόμαστε τουλάχιστον. Για τα πρώτα πιάτα επιλέξαμε ένα εξαιρετικό Chablis (του Domaine Louis Moreau από το MyCava), το λευκό κρασί με το οποίο όλοι νομίζω ξεκινήσαμε τη γνωριμία μας με τον απαιτητικό Γαλλικό αμπελώνα.
Η συνέχεια ήταν μια «υποχρεωτική» επιλογή: Κτήμα Χατζημιχάλη! Δεν νομίζω ότι υπάρχει πιο επιτυχημένο παράδειγμα νέου -τότε- οινοπαραγωγού που ξεκίνησε να μεγαλώνει, να καθιερώνεται και να γίνει μόδα μέσα στη δεκαετία του ’80 και να είναι πάντα σε πολύ ψηλό επίπεδο! Οι παλιότεροι θυμόμαστε και το πόσο δούλεψε και καθιέρωσε το Cabernet Sauvignon, έτσι επιλέξαμε τον εμβληματικό Καπνία, την premium ετικέτα Καμπερνέ του Κτήματος που γεννήθηκε στα τέλη των ‘80sκαι δεν έπαψε ποτέ να συναρπάζει ως ένα από τα καλύτερα ελληνικά ερυθρά κρασιά. Απολαύσαμε τη χρονιά του 2017 από magnum φιάλες.
Να πω εδώ πως υπήρξαν και κάποιοι καλεσμένοι που μπήκαν απόλυτα στο mood και την αισθητική της δεκαετίας με looks που ξεσήκωσαν κύματα ενθουσιασμού, όπως οι δύο κυρίες – Φλώρα Παρασκευοπούλου και Αντιγόνη Γιαννουκάκος- που τιμής ένεκεν έκαναν και την κλήρωση στην οποία τέσσερις τυχεροί κέρδισαν από μια φιάλη magnum Καπνία 2017 του Κτήματος Χατζημιχάλη που ενθουσίασε εκείνο το βράδυ με το βελούδινο, πληθωρικό στόμα του και το πολύπλοκο άρωμα.
Κλείνοντας, θέλω να ευχαριστήσω το Blue Pine και την ομάδα του για το εξαιρετικό φαγητό και το άψογο service που απέδειξαν για μια ακόμα φορά πως τίποτα στην ζωή δεν είναι τυχαίο. Ούτε βέβαια η διαχρονική επιτυχία, και η χαρά -φαντάζομαι- του να υποδέχονται στον ίδιο χώρο 50 χρόνια τώρα γενιές πιστών πελατών, από τους παππούδες μέχρι τα εγγόνια τους, με τα δικά τους μικρά παιδιά.
*Φωτογραφίες Panos Smirniotis