Μια αξέχαστη εμπειρία ήταν κατά κοινή ομολογία το φετινό, πιο αναβαθμισμένο από ποτέ, δείπνο των Μεγάλων Κόκκινων Κρασιών. Η γοητεία του κλασικού ήταν το θέμα του και -όπως πάντα στο εμβληματικό Tudor Hall- απολαύσαμε κάποιες από τις πιο εκμαυλιστικές συνταγές της κλασικής γαλλικής κουζίνας με μια σειρά από πραγματικά μεγάλα κρασιά!
Η ιδέα για το φετινό θέμα του καθιερωμένου δείπνου των Μεγάλων Κόκκινων Κρασιών, στο Tudor Hall, προέκυψε από το περσινό Iconic cigar dinner. Συζητώντας με τον σεφ Αστέριο Κουστούδη, σκεφτήκαμε ότι ήταν κρίμα αυτό το θαυμάσιο μενού να το έχουν δοκιμάσει μόνο 12 άτομα. Οπότε, την περασμένη Δευτέρα,παρουσιάσαμε τη «Γοητεία του κλασικού» στην επιβλητική σάλα του Tudor Hall όπου το Studio 7 είχε αναλάβει να διακοσμήσει τα τραπέζια και να δώσει έναν εορταστικό τόνο στο δείπνο.
Κοντά μας σε αυτό το δείπνο ήταν -εκτός από τους σταθερούς χορηγούς των FNL events- και η Moët-Hennessy. Έτσι, το ξεκίνημα -με σαμπάνια όπως πάντα- έγινε με τη θαυμάσια Ruinart Blanc de Blancs, ένα κρασί εξαιρετικής κομψότητας και πολυπλοκότητας που προέρχεται 25-30 διαφορετικά Chardonnay crus της Καμπανίας. Η Ruinart Blanc de Blancs ανέλαβε την υποδοχή των καλεσμένων μας, αλλά και να συνοδεύσει τα θαυμάσια amuse bouche.
Ενώ, στο κλείσιμο, μαζί με τα mignardises και ένα σπάνιο καφέ Geisha από τον Παναμά της Taf, απολαύσαμε ένα από τα πιο εμβληματικά cognac, το Hennessy XO. Ένα απόσταγμα απίστευτα πολύπλοκο και πληθωρικό, ένα από τα κονιάκ που πραγματικά όρισαν την κατηγορία αυτή.
Στο σημείο αυτό να αναφέρω ότι στο δείπνο «είχαμε μαζί μας», κατά κάποιον τρόπο, τον Kilian Hennessy, γόνο της ομώνυμης οικογένειας. O Kilian Hennessy ενσταλάζει την ευαισθησία και το όραμα που κληρονόμησε από τους προγόνους του στην τέχνη της αρωματοποιίας, και ίδρυσε το 2007 τον γαλλικό οίκο υψηλής αρωματοποιίας Kilian Paris.
Έτσι, οι καλεσμένοι μας είχαν την τύχη να πάρουν ως δώρο αναμνηστικό από αυτή την ιδιαίτερη βραδιά, μια συλλογή από τέσσερα μοναδικά αρώματα της Killian Paris! Ανάμεσά τους και το Angel’s Share, μια από τις πιο προσωπικές δημιουργίες του Killian Hennessy, εμπνευσμένο από τις οσφρητικές αναμνήσεις των παιδικών του χρόνων στα σκοτεινά κελάρια παλαίωσης του κονιάκ!
Καθώς καθίσαμε στα υπέροχα στρωμένα τραπέζια με το άψογο table setting και τα υπέροχα ποτήρια της Riedel να περιμένουν να υποδεχθούν τα σπουδαία κρασιά της βραδιάς, ο Αστέριος Κουστούδης πήρε τον λόγο μετά από τον υπογράφοντα. Μας καλωσόρισε και μας παρουσίασε τα σερβίτσια αντίκες του 1930 που ανέσυρε το ξενοδοχείο από την συλλογή του, ώστε να δώσει έναν ακόμη πιο ιδιαίτερο τόνο στο σέρβις της βραδιάς, στο οποίο έβαλαν την προσωπική πινελιά τους τόσο ο ίδιος όσο και ο chef de cuisine του Tudor Hall, Νίκος Λειβαδιάς!
Η Rotem και ο Mounir Saouma είναι ένα θρυλικό ζευγάρι οινοποιών που έχουν γίνει διάσημοι με τον βουργουνδέζικο οίκο Lucien LeMoine και παράγουν πλέον και μεγάλα Châteauneuf-du-Pape, με το λευκό τους, Magis, να θεωρείται πραγματικό αριστούργημα. Και πραγματικά, μετά από μετάγγιση σε καράφα, το υπέροχο αυτό κρασί του 2019 με το πλούσιο και αρμονικό στόμα και τα πολύπλοκα αρώματα συνόδευσε στην εντέλεια έναν απίθανο αστακό Thermidor, σερβιρισμένο γενναιόδωρα με χαβιάρι Oscietra.
Συνεχίσαμε με μια φαντστική ερυθρή Βουργουνδία. Το Volnay 1ercru “Clos des Ducs” Monopole είναι η σημαία και το μεγαλύτερο κρασί του Domaine Marquis d’Angerville. Το Pinot Noir στα καλύτερά του, από τη χρονιά του 2019, με ένα μεθυστικό άρωμα που αποδεικνύει πως οι πραγματικά μεγάλες Βουργουνδίες είναι ασυναγώνιστες!
Το κρασί, υπόδειγμα φινέτσας και ισορροπίας, ήταν απολαυστικό παρόλο που σε λίγα χρόνια θα γίνει ακόμη πιο σύνθετο και σπουδαίο. Δίπλα του ένα απίθανο ντουέτο πάπιας χάρισε ένα μοναδικό pairing!
Το «κύριο» κρασί μας ήταν ένα κλασικό, σπουδαίο Grand Cru Classé του Μπορντό, το Château Léoville-Barton από το St. Julien και μια χρονιά, το 2017, που επιτρέπει να το απολαύσει κανείς και τώρα. Σημειώστε πάντως ότι το Léoville-Barton -που είναι σχεδόν αποκλειστικά Cabernet Sauvignon- τα πήγε πραγματικά θαυμάσια σε αυτή την χρονιά συγκεντρώνοντας πολύ υψηλές βαθμολογίες και χρειάστηκε ώρες στην καράφα για να ξεδιπλώσει τις χάρες του.
Πλάι του ένα μοναδικό tournedo Rossini από Wagyu, πλούσιο και βαθιά νόστιμο το πιάτο εκτοξεύτηκε με τη φρέσκια λευκή τρούφα του Ολύμπου που έτριψαν στο πιάτο μας οι ίδιοι οι σεφ.
Σε όλη τη διάρκεια του δείπνου, οι αναζωογονητικές και φίνες φυσαλίδες της Δουμπιάς, του πρώτου ελληνικού γαστρονομικού νερού μας δρόσιζαν και προετοίμαζαν τον ουρανίσκο μας για κάθε νέα συναρπαστική γεύση!
Η συνέχεια ανήκε -κλασικά-στα τυριά. Τα Comte 24, Vacherin Fribourgeois και Beaufort Ete συνοδεύτηκαν στην εντέλεια με ένα θαυμάσιο Arbois Savagnin Sous Voile 2018 από το Jura. Ο Guillaumed` Angerville του διάσημου Βουργουνδέζικου οίκου που προαναφέραμε, «ανακάλυψε» ξαφνικά τα κρασιά του Jura σε ένα δείπνο στο Taillevent, μέχρι τότε είχε στο μυαλό του την περιοχή για το φημισμένο τυρί Comte, το λουκάνικο Morteau και βέβαια τα εκατομμύρια πεύκα! Το 2012 αγόρασε λοιπόν μια ιδιοκτησία στο Arbois και έτσι γεννήθηκε το Domaine du Pelican και έτσι απολαύσαμε ένα από τα πιο χαρακτηριστικά Jura όπου ο διακριτικά οξειδωτικός χαρακτήρας συνδυάζεται με φινέτσα, ορυκτότητα και πολυπλοκότητα.
Το επιδόρπιο, μια αέρινη κρέμα βανίλιας με μέλι, γύρη και αχλάδι και παγωτό καραμέλας με ανθό αλατιού,συνόδευσε ένα από τα πιο σημαντικά Sauternes, το αισθησιακό και πολυσύνθετο Premier Cru Classé Château Rieussec του 2011. Ή μάλλον το επιδόρπιο συνόδευσε το κρασί μια και δημιουργήθηκε με «στόχο» αυτό ακριβώς: ένα μεγάλο Sauternes!
Καθώς η βραδιά ολοκληρωνόταν σιγά-σιγά, απολαύσαμε τον κομψό και ιδιαίτερα σύνθετο καφέ φίλτρου από το lot 22331, ποικιλίας Geisha από Παναμά που φέρνει στην Ελλάδα η Taf και το πληθωρικό HennessyXO, πολλοί μάλιστα βγήκαμε στο ειδικά διαμορφωμένο -σε cigar lounge για αυτή τη βραδιά- μπαλκόνι του Tudor Hall για ένα πούρο.
Όλοι ήταν ενθουσιασμένοι και όλοι αναρωτιόντουσαν τι μπορεί να είναι το επόμενο δείπνο των Μεγάλων Κόκκινων για να μην επισκιαστεί από την μαγική αυτή βραδιά …μην ανησυχείτε όμως, κάτι έχω ήδη στο μυαλό μου! Μέχρι τότε, ραντεβού στις 13 Δεκεμβρίου στο FNL pop-up restaurant by Pernod-Ricard Hellas όπου υποδεχόμαστε το εξαιρετικό Elements και τον Τάσο Στεφάτο και στο ultra-festive pre-Christmas event στο Gorlomi, τη Δευτέρα 18 Δεκεμβρίου, του οποίου οι λεπτομέρειες θα ανακοινωθούν στο τέλος της εβδομάδας!
*Φωτογραφίες Panos Smirniotis