Εντυπώσεις και εικόνες από το πρώτο cigar-dinner στη Θεσσαλονίκη. Απολαυστικό comfort food με ελληνικό χρώμα, ωραία κρασιά από την Ιταλία και τη Γαλλία, ένα σπουδαίο malt whisky, ένα κουβανέζικο πούρο που είχαμε να δούμε καιρό και κυρίως μια όμορφη παρέα νέων φίλων που αγαπούν τον γαλάζιο καπνό.
Η κομψή, προστατευμένη του Classico ήταν το ιδανικό σκηνικό για το πρώτο μας cigar-dinner στη Θεσσαλονίκη, στο τέλος του Σεπτεμβρίου. Το ταλαντούχο δίδυμο των σεφ Θοδωρή Μήτογλου & Κωνσταντίνου Τσαβδαρίδη δημιούργησε ένα απολαυστικό και πληθωρικό μενού με ελληνική αφορμή που συνδυάστηκε πολύ πετυχημένα με μια σειρά εξαιρετικών κρασιών του My Cava από τον Frescobaldi και τον Jaboulet αλλά και το ελληνικό γαστρονομικό νερό Δουμπιά.
Η βραδιά ξεκίνησε, όπως πάντα, στην ώρα της με το δροσιστικό και αρωματικό κοκτέιλ Italicus Cup (το φίνο ιταλικό Rosolio di Bergamotto μαζί μεThree Cents Pink Grapefruit Soda) ή κάποιο από τα premium ελληνικά αναψυκτικά Three Cents για όποιον δεν ήθελε να ξεκινήσει με αλκοόλ. Οι πρώτες συζητήσεις γνωριμίας ξεκίνησαν και βέβαια κυριάρχησε το θέμα που απασχολεί κάθε λάτρη των Αβάνας: τι γίνεται με τις ελλείψεις και τις αυξήσεις τιμών…
Στην συνέχεια περάσαμε στο τραπέζι και οι σεφ κέρδισαν τις εντυπώσεις με το «καλημέρα» χάρη σε ένα διαφορετικό και απολαυστικό «παπουτσάκι» και το απίθανο arancini σπανακόρυζο. Και τα δύο ορεκτικά πιάτα ταίριαξαν όμορφα με το κομψό ροζέ Alie του Frescobaldi που χάρη στην κοφτερή οξύτητά του και το φίνο άρωμά του προσφέρει εξαιρετικούς συνδυασμούς στο τραπέζι.
Μια άλλη αντίληψη της κλασικής παστιτσάδας με καλαμαράτα (πάστα) άρεσε πολύ και συνδυάστηκε απολαυστικά με το πολύ καλό Chianti Rufina Reserva του Frescobaldi, το φημισμένο Castello di Nipozzano. Κύριο πιάτο είχαμε μάγουλα από χοιρινό Iberico με πουρέ από καπνιστή πατάτα, ένα πληθωρικό πιάτο βαθιάς νοστιμιάς που αναζητούσε ένα πλούσιο ερυθρό κρασί. Βρήκε τον ιδανικό σύντροφό του στο κορυφαίο Cornas του Jaboulet, το θαυμάσιο Les Grandes Terrasses από τη χρονιά του 2014! Ένα πραγματικά εξαιρετικό κρασί στο απόγειο της εξέλιξής του.
Όπως σε όλα τα cigar dinners όμως, η προσμονή όλων ήταν το …κλείσιμο. Μαζί με ένα ωραίο σοκολατένιο γλυκό βγάλαμε το πούρο της βραδιάς: το Por Larranaga Galanes, ένα κομψό Αβάνας λίγο μεγαλύτερο από robusto που λανσαρίστηκε στην ελληνική αγορά πριν από κανέναν χρόνο, άφησε τις καλύτερες εντυπώσεις αλλά εξαφανίστηκε μέσα σε λίγες μέρες και έκτοτε το περιμέναμε. Μαζί του απολαύσαμε κορυφαίο καφέ από την Taf και ένα σπουδαίο malt whisky, το Aberlour Casg Annamh που μεταφράζεται ως «Σπάνιο βαρέλι» στα γαελικά και δημιουργείται από περιορισμένο αριθμό προσεκτικά επιλεγμένων βαρελιών. Τα βαρέλια που πριν φιλοξενούσαν Oloroso Sherry έχουν σημαντική επίδραση στο τελικό blend και συμπληρώνουν τέλεια το γευστικό προφίλ του.