Εντυπώσεις και φωτογραφίες από ένα απολαυστικό και χαλαρό cigar-dinner στο Napul’e με το Sancho Panza Όμηρος, κρασιά Frescobaldi, Italicus Cup & malt whisky Aberlour Casg Annamh.
ΤηΔευτέρα 7 Νοεμβρίου υποδεχθήκαμε τους καλεσμένους μας με ένα Italicus Cup (το φίνο ιταλικό Rosolio di Bergamotto μαζί με Three Cents Pink Grapefruit Soda) στονόμορφο, ρουστίκ χώρο του Napul`e, στηΒάρη. Αφορμή, ένα χαλαρό και πληθωρικό cigar dinner με έμφαση στην pizza και την pasta συνοδεία δύο αγαπημένων κρασιών του Frescobaldi: του δροσερού και φίνου ροζέ Alie και ενός Chianti Rufina Reserva, του φημισμένου Castello di Nipozzano. Η ιδέα ήταν να ζήσουμε μια χαλαρή βραδιά πριν από μια σειρά πιο …λαμπερά events απολαμβάνοντας comfort food και το εκλεκτό Sancho Panza Όμηρος, το πρώτο regional edition για την Ελλάδα μετά από 13 χρόνια!
Η Μάγκυ Ταμπακάκη και ο Francesco Granata μας είχαν ετοιμάσει ένα πλούσιο μενού που αναδείκνυε τη ναπολιτάνικη κουζίνα. Ξεκινήσαμε παραπλανητικά ανάλαφρά με μια πράσινη σαλάτα με λωτό, όλο δροσιά και άρωμα, και εξαιρετικό πεκορίνο Τοσκάνης και Culatello di Zibello. Το Arancino με τρούφα που ακολούθησε ενθουσίασε και έδωσε το στίγμα της πληθωρικότητας που θα χαρακτήριζε το υπόλοιπο δείπνο μας.
Επόμενος γευστικός σταθμός -τι άλλο;- η πίτσα! Δύο φανταστικές ναπολιτάνικες πίτσες προσγειώθηκαν μπροστά μας και το debate ξεκίνησε: ήταν καλύτερη η κλασική bufalina ή η πιο σύνθετη Pistacchiosa με mortadella bologna, pesto φιστικιού και stracciata di bufala; Δύσκολη η απάντηση και μόνο το προσωπικό γούστο του καθενός μέτρησε τελικά…
Pasta για την συνέχεια και το δροσιστικό και ανάλαφρα ανθρακούχο, γαστρονομικό νερό Δουμπιά «δούλευε υπερωρίες» για να αναζωογονεί τον ουρανίσκο μας. Πρώτο πιάτο μια κλασική ναπολιτάνικη συνταγή της cucina povera: pasta mista (ότι πάστα έχει «περισσέψει») σε πλούσια κρέμα πατάτας και καπνιστή mozzarella di bufala, ένα σχετικά ασυνήθιστο για την Ελλάδα και «δύσκολο» πιάτο. Στην συνέχεια ένα πληθωρικό, ρουστίκ πιάτο: Λαζάνια με ναπολιτάνικο ragù. Βαθιά γεύση και απολαυστικός συνδυασμός με το Castello di Nipozzano.
Καθώς τα πούρα είχαν ήδη μοιραστεί και ανάψει ήρθε η ώρα μιας μικρής κλήρωσης. Ένα υπέροχο σκαμπό- πώμα σαμπάνιας και ένα σετ από ηλεκτρικό τιρμπουσόν και αντλία αέρα από τη Masterzen κληρώθηκαν σε δύο τυχερούς φίλους.
Κλείσαμε με παραδοσιακό τιραμισού και καφέ Taf La Lia Micromill από την Costa Rica, που τον δοκιμάσαμε σε εσπρέσο και απολαύσαμε το στρογγυλό του σώμα με την ντελικάτη οξύτητα και τα αρώματα από σοκολάτα γάλακτος και εσπεριδοειδή. Παράλληλα βγήκε και το Aberlour Casg Annamh που μεταφράζεται ως «Σπάνιο βαρέλι» στα γαελικά και δημιουργείται από περιορισμένο αριθμό προσεκτικά επιλεγμένων βαρελιών. Τα βαρέλια που πριν φιλοξενούσαν Oloroso Sherry έχουν σημαντική επίδραση στο τελικό blend, συμπληρώνουν τέλεια το γευστικό προφίλ του και το κάνουν ιδανική παρέα για το πληθωρικό Όμηρος.
*Φωτογραφίες Panos Smirniotis