Εντυπώσεις και φωτογραφίες από ένα μοναδικό δείπνο συνοδεία σπουδαίων λευκών κρασιών από όλη την Ευρώπη που οργανώσαμε τον περασμένο μήνα στο πλαίσιο των FNL events Limited Series.
Ήταν ένα πραγματικά μοναδικό event που κατάφερε να συνδυάσει τη χαλαρότητα και την μοναδική ατμόσφαιρα του Ακτή, με μια εξαιρετική κουζίνα που υπέγραψε ο σεφ Παναγιώτης Γιακαλής μαζί με τον Ανδρέα Γιαννόπουλο και όμοιά της δεν έχει σερβιριστεί ξανά στο -ούτως ή άλλως πολύ και καλό βραβευμένο με αστέρι FNL- εστιατόριο και βέβαια ένα εντυπωσιακό line-up Μεγάλων λευκών κρασιών από όλη την Ευρώπη!
Το ραντεβού μας ήταν στο ηλιοβασίλεμα και ο ασταθής καιρός του Μαΐου μας έκανε τη χάρη να απολαύσουμε μια ωραία βραδιά με φόντο τον κόλπο της Βουλιαγμένης. Με ένα ποτήρι από την θαυμάσια Champagne Bereche & Fils Beaux Regards υποδεχθήκαμε τους καλεσμένους μας και με την ίδια συνεχίσαμε και με το σερί των Amuse bouches που φανέρωσε με «το καλημέρα» τις «άγριες διαθέσεις» της κουζίνας.
Στην συνέχεια ο Παναγιώτης Γιακαλής ανέδειξε την μαεστρία του στα ωμά με ένα καρπάτσιο σφυρίδας με lime, ελαιόλαδο, piment de espellet και αχινό που συνδυάστηκε εκπληκτικά με ένα κορυφαίο, ιδιοσυγκρασιακό Γερμανικό Riesling του εμβληματικού Egon Muller, το Scharzhofberger Riesling Kabinett του 2021.
Μερικές γουλιές από το ελληνικό γαστρονομικό νερό Δουμπιά και η παλέτα μας ήταν έτοιμη να υποδεχθεί ένα σερί κύριων πιάτων που το ένα ήταν πιο απολαυστικό από το άλλο …και τα κρασιά που τα συνόδευαν το ίδιο! Εν τω μεταξύ κάθε κρασί σερβιριζόταν στο ειδικά σχεδιασμένο για το στιλ του ποτήρι της Riedel εκτοξεύοντας την απόλαυση σε άλλο επίπεδο.
Την αρχή στο σερί των κύριων πιάτων έκανε ο μπακαλιάρος πάνω σε χόρτα τσιγαριαστά με beurre-blanc αρωματισμένη με εσπεριδοειδή και χαβιάρι Oscietra. Κομψός και πληθωρικός ταυτόχρονα αναδείχθηκε από το εντυπωσιακό Sancerre Sauvage Blanc 2021του Pascal Jolivet.
Η συνέχεια ήταν βαθιά νόστιμη. Ένα πλούσιο και μυρωδάτο γιουβέτσι αστακού που συνδυάστηκε έξοχα με μια κορυφαία Βουργουνδία. Την εμβληματική λευκή ετικέττα του Joseph Drouhin, το Beaune Clos des Mouches, Beaune Premier Cru, 2020. Ένα πολύπλοκο και στρογγυλό κρασί που συνδυάζει τη φινέτσα με τον πλούτο.
Κλείσιμο με ένα πιάτο αληθινή «γευστική βόμβα»: Σφυρίδα με πουρέ από αγκινάρα Ιερουσαλήμ, μανιτάρια σοτέ, τσιπς από μαϊντανό και ζωμό κότας. Μαζί του ένα ζευγάρι πλούσιων και «παλιομοδίτικα» βαρελάτων κρασιών από τον ίδιο -κορυφαίο- παραγωγό της Rioja, τη Finca Allende, από την ίδια χρονιά, το 2017. Είχαμε την ευκαιρία να γευθούμε την «απλή» εκδοχή και την σπουδαία και δυσεύρετη single vineyard Martires που εντυπωσίασε με την πολυπλοκότητά της αλλά και το φανταστικό pairing με το απαιτητικό πιάτο.
Το δείπνο έκλεισε με ένα Tokaji 5 Puttonyos, το φημισμένο επιδόρπιο κρασί της Ουγγαρίας με την μακραίωνη ιστορία που έχει αναβιώσει τις τελευταίες δεκαετίες και θεωρείται ένα από τα μεγάλα γλυκά κρασιά του κόσμου. Το Hetszolo, Nagyszolo er cru, Tokaji Asju 5 puttonyos ανήκει στους ιδιοκτήτες του διάσημου μπορντολέζικου Cos d’ Estournel. Μαζί του είχαμε έναν υπέροχο μπακλαβά με κρέμα από φιστίκι Αιγίνης, γλυκό του κουταλιού βύσσινο και τραγανά φύλλα.
Είχαμε όμως και μια έκπληξη. Σε όσους φίλους κάπνιζαν και μια και ο καιρός το επέτρεπε προσφέραμε ένα εξαιρετικό πούρο που αποδείχθηκε ιδανικό για να κλείσει ένα κορυφαίο ψαροφαγικό δείπνο. Ήταν το Davidoff Grand Cru Toro, από την ανανεωμένη σειρά των περίφημων «λευκών δακτυλιδιών» της εμβληματικής εταιρείας. Το συγκεκριμένο ανήκει στην σειρά Grand Cru που δημιούργησε ο ίδιος ο Zino Davidoff για να τιμήσει τα σπουδαία κρασιά του Μπορντό και συνεχίζεται μέχρι σήμερα. Πρόκειται για ένα πούρο μεσαίου βάρους με πλούσιο και μεταξένιο καπνό και αρώματα βανίλιας, κέδρου, κρέμας και ξερών φρούτων που ταίριαξε όμορφα με το Tokaji και ολοκλήρωσε μια μοναδική γαστρονομική εμπειρία!
*Φωτογραφίες Panos Smirniotis