το χωριό

Το χωριό Δουμπιά

βρίσκεται στους πρόποδες του βουνού Κουρτίνα, 25 χιλιόμετρα από τον Πολύγυρο και είναι ένα από τα τέσσερα δημοτικά διαμερίσματα του Δήμου Ανθεμούντα Χαλκιδικής. Οι περίπου 500 μόνιμοι κάτοικοι του χωριού ασχολούνται κυρίως με τη γεωργία και την κτηνοτροφία. Στην περιοχή έχουν ανακαλυφθεί αντικείμενα της εποχής του χαλκού και της νεολιθικής και η πρώτη αναφορά που γίνεται στην πόλη είναι υπό την ονομασία των αρχαίων Καλινδοίων, τα οποία γνώρισαν ανάπτυξη.

Κοντά στην τοποθεσία

της πηγής των Αγίων Αποστόλων είχε αναρτηθεί ιερό του Διονύσου και των νυμφών, με επιγραφή του έτους 70 μ.Χ., η οποία είχε σωθεί μέχρι και τη δεκαετία του 1960. Υπάρχουν όμως στοιχεία που υποστηρίζουν τη λειτουργία της πόλης και κατά τη διάρκεια του Βυζαντίου. Η ονομασία με αναφορά στην πηγή καθιερώθηκε από το 1445.
Κάθε Ιούνιο λαμβάνει μέρος η γιορτή των Αγίων Αποστόλων στην εκκλησία δίπλα στην πηγή Δουμπιά, όπου συγκεντρώνονται οι κάτοικοι της περιοχής και των κοντινών χωριών και μετά τη Θεία Λειτουργία ακολουθεί πανηγύρι.
Το νερό κάποτε κυλούσε στην κόγχη του Αγίου Βήματος όπου ο βράχος, μήκους 3 μέτρων, πήρε σχήμα κεφαλιού κροκόδειλου από τη ροή. Ο βράχος αυτός υπάρχει και σήμερα και πολλοί λένε ότι φρουρεί την πηγή.